Een voortuin is ook een tuin
Wist u dat 16% van Vlaanderen verhard is? Dat is dubbel zoveel als het Europese gemiddelde en dat cijfer blijft helaas nog stijgen. Dus bijna één vijfde van het totale grondoppervlak neemt geen regenwater op. En dat is dramatisch voor onze waterreserves. Daarom moeten we vandaag nog werk maken van het ontharden van terreinen. Want hoe meer grond er vrij is om regenwater op te vangen, hoe beter het grondwaterpeil het zal doen. En hoe beter we gewapend zijn tegen (extreme) droogte. Daarom luidt het motto: alle beetjes helpen. Dus ook uw voortuin.
Parking of reservoir?
Het Vlaamse landschap is ontsierd door al die verharde voortuinen. Handig om de auto op te parkeren maar daar stopt het dan ook. Hemelwater dat neervalt op die opritten, stroomt via de riolering weg en bent u voorgoed kwijt. Kan die regen in de grond dringen, dan vergroot u de voorraad grondwater.
Oprit of dierenhotel?
Welkom thuis! Een aangelegde voortuin is niet alleen een streling voor het oog maar het is ook een hotel voor vele insecten en kleine dieren. Dat komt dan weer de biodiversiteit ten goede. En daarmee helpen we niet alleen het dierenrijk, maar ook onze eigen voedselketen. Wist u bijvoorbeeld dat in China inwoners hun amandelbomen zelf moeten bestuiven met een borsteltje omdat alle bijen er ondertussen zijn gestorven door overmatig gebruik van pesticiden? Als wij de natuur een handje helpen, helpt zij ons.
Heerlijk wild of lekker strak
Ook in een voortuin kan u uw persoonlijke voorkeuren kwijt. Houdt u van strak en afgemeten of mag het wat losser en wild? Uw tuinaannemer maakt voor u een ontwerp waar u nu al van gaat dromen. Verkiest u veel kleur? Of wat dacht u van een meerstammig boompje? Maak dit goede voornemen waar en neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.