Is uw gras klaar voor het voorjaar?

gazon

Is uw gras klaar voor het voorjaar?

In de winter krijgt uw gazon het hard te verduren. Overmatige regen, vrieskou, weinig zon, het doet niemand deugd, ook uw gras niet. Kale stukken, zachte ondergrond of gelige plekken, ze zijn u niet vreemd. Het is dus volstrekt normaal dat u na de winter uw gazon moet aanpakken.

Een gazon met winterblues

Koud en droog winterweer, dat is het beste klimaat voor uw gras in de winter. Helaas komt dat in België maar weinig voor. Meestal zien we bewolkte, donkere dagen met veel neerslag. Gras dat weinig zonlicht krijgt, blijft langer vochtig. Als resultaat daarvan sterven individuele grasplantjes hier en daar af. Uw gazon dunt uit en vertoont kale plekken. Of u ontdekt dat mos het van uw gras heeft overgenomen.

Geen paniek! Uw gazon is niet ziek

Maar hoe pakt u nu uw gazon het beste aan? Hoe zorgt u ervoor dat uw gras straks weer blaakt van gezondheid?

In 5 stappen naar een stralend gazon

1. Haal overtollige bladeren en ander tuinafval weg

Hark alles van uw grasmat bijeen en gooi het op de composthoop. Kijk ook of er losse stukken zijn en haal die weg.

2. Verlucht uw gazon

Verticuteer in twee richtingen, dus zowel in de lengte als in de breedte van uw gazon. Zo komt er weer lucht in de bodem. Uw mos is weg en het regenwater kan weer makkelijk de grond in trekken.

3. Zaai nieuw gras in

Zaai gras in waar er kale vlakken zijn ontstaan of waar uw gazon ‘dun’ staat.

4. Kalken of bemesten

Afhankelijk van de gesteldheid en zuurtegraad van uw bodem is kalken of licht bemesten aangeraden. Bij twijfel raadpleegt u beter uw tuinaannemer.

5. Vochtig houden om gras te laten ontkiemen

Afhankelijk van het weer, houdt u uw perk licht vochtig zodat de zaden kunnen ontkiemen.

Wanneer u met deze handelingen begint, hangt ook weer af van de temperatuur en het weer. Neem contact op met uw tuinaannemer voor info of laat hen deze taak met plezier van u overnemen!